Σάββατο 8 Μαΐου 2010

EEAA: Διαχείριση διαθεσίμων ή ανακύκλωση;

Στο τέλος του 2008 (ο ισολογισμός του 2009 δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια μας) η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) είχε καταθέσεις (όψεως και προθεσμίας) περί τα 41 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία (που λειτουργεί ένα από τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών και των αποβλήτων συσκευασίας, μέσω των γνωστών μπλε κάδων ανακύκλωσης) μετά από μια περίοδο υψηλής κερδοφορίας, την τελευταία διετία καταγράφει ζημιές, αλλά οι καταθέσεις παραμένουν υψηλές. Δηλαδή η ΕΕΑΑ δεν επιτυγχάνει τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης (που ορίζονται στην ΚΥΑ 9268/469/07) αλλά πραγματοποιεί διαχείριση διαθεσίμων και έχει και εταιρία συμμετοχών !

Στα κεντρικά του Υπουργείου, αλλά και στις υπηρεσίες του πρώην ΠΕΡΠΑ (Πατησίων), φθάνουν διαμαρτυρίες από πολίτες από όλη την Ελλάδα, που μιλάνε για την κοροϊδία των μπλε κάδων. Βάζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά εκεί, αλλά μετά αυτοί που έχουν την ευθύνη για την συλλογή και την επεξεργασία τους αποφεύγουν συστηματικά να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Τα τηλέφωνα της υπηρεσίας δέχονται καθημερινά κλήσεις διαμαρτυρίας, χωρίς να μπορούν τα στελέχη του υπουργείου να απαντήσουν.

Ενδεχομένως, επειδή η ΕΕΑΑ εξακολουθεί να δαπανά ένα πολύ μικρό τμήμα των υψηλών εξόδων της για τη συλλογή και μεταφορά των ανακυκλωσίμων υλικών, επιβαρύνοντας, την ίδια στιγμή, τους δήμους που συμμετέχουν στο σύστημα διαχείρισης συσκευασιών. Βλέπετε η ΕΕΑΑ είναι το μοναδικό εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα στη χώρα μας, που έχει την πολυτέλεια να υποχρεώνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να πραγματοποιούν τις εργασίες συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, με ίδιες δαπάνες.

Έτσι οι υπερχρεωμένοι ΟΤΑ επιβαρύνονται με επιπλέον σημαντικά έξοδα (καύσιμα, δαπάνες προσωπικού, κλπ) αφού στην ουσία κάνουν τις εργασίες που θα έπρεπε να πραγματοποιεί η ΕΕΑΑ. Η ΕΕΑΑ τους έδωσε ένα μικρό τμήμα του κόστους τους, για πρώτη και τελευταία φορά, μόνο για το 2009! Γι’ αυτό το λόγο και πυκνώνουν οι καταγγελίες πολιτών σύμφωνα με τις οποίες απορριμματοφόρα αρκετών δήμων συλλέγουν ταυτόχρονα, και μεταφέρουν στη χωματερή, τόσο τα οικιακά σκουπίδια, όσο και τα ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία υποτίθεται πως τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Και η ΕΕΑΑ δε μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία, αφού δε συμμετέχει! Τα απορριμματοφόρα των ΟΤΑ συλλέγουν τα υλικά που οι πολίτες εναποθέτουν στους μπλε κάδους. Ποιος πληρώνει τους ΟΤΑ για να πραγματοποιούν τη συλλογή και μεταφορά του περιεχομένου των μπλε κάδων; Όχι η ΕΕΑΑ φυσικά!

Στην ουσία, οι δήμοι καλύπτουν το κόστος συλλογής και μεταφοράς των υλικών από τους μπλε κάδους μέσω των τελών καθαριότητας που καταβάλλουν οι πολίτες. Όμως, τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για υπηρεσίες καθαριότητας και όχι για «υπηρεσίες περιβάλλοντος», όπως η ανακύκλωση συσκευασιών στην οποία δραστηριοποιείται η ΕΕΑΑ.

Πολλοί πιστεύουν πως με την ολοκλήρωση του Καλλικράτη, θα αρχίσουν να περιορίζονται δραστικά και οι καταθέσεις της ΕΕΑΑ αλλά και οι Δήμοι που θα συνεργάζονται μαζί της. Δεν θα υπάρχουν και πολλοί δήμαρχοι που θα διακινδυνεύσουν να επιστρέψουν χρήματα (τέλη καθαριότητας) στους πολίτες επειδή τα διέθεσαν για άλλους σκοπούς από αυτούς που προβλέπει ο νόμος.

Ως πότε άραγε η ΕΕΑΑ θα κάνει διαχείριση διαθεσίμων (έχοντας υψηλότατο ταμείο), δεν θα επιτυγχάνει τους ποσοτικούς στόχους της αλλά και θα υποχρεώνει τους δήμους να υπογράφουν συμβάσεις και να εκτελούν εργασίες που τους χρεώνουν αλλά και τους οδηγούν σε παρανομία ;

3 σχόλια:

  1. Το ενδιαφέρον είναι πως κανένας υπεύθυνος, τουλάχιστον από τους δήμους, δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας για το ζήτημα του ποιος αδειάζει και μεταφέρει το περιεχόμενο των μπλε κάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συναδελφοι στο υπουργείο μου λενε οτι παιρνουν και αυτοι , οπως και εγώ, τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από πολίτες που βλέπουν πως δεν γίνεται σωστά η δουλεία με τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε καδων. Οι ίδιοι οι πολίτες μπαινουν στη διαδικασια να τα μαζευουν και να τα πηγαίνουν στους σωστους κάδους αλλα μετα γινεται το ελα να δεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος μπορεί τελικά να ελέγξει που πάνε τα υλικά που συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή