Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ταμείο Συνοχής: Συμβόλαια ανακύκλωσης μόνο στα χαρτιά;

Το γράφημα από την Καθημερινή της Κυριακής που δημοσιεύεται εδώ δείχνει την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα με τη λειτουργία 316 παράνομων χωματερών. Αλλά και από τους 429 χώρους που βρίσκονται στη διαδικασία αποκατάστασης, "οι 146 δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και αναζητούνται άμεσα πόροι". 

Το ρεκόρ ενεργών χωματερών κατέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου (79), ενώ μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν κλείσει όλες. Η Κεντρική Μακεδονία έχει 42, η Δυτική Ελλάδα 36, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 31 και ακολουθούν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 28, Ηπείρου με 27, Βορείου Αιγαίου με 21, Ιονίων νήσων 11, Αττικής 8 και Κρήτης 5. 

Την ίδια στιγμή που ψάχνουμε πόρους, πυκνώνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στο υπουργείο  για κίνδυνο εμπλοκής των όποιων κονδυλίων μπορούμε να πάρουμε από τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γιατί; Επειδή καταγράφονται αξιοπρόσεκτα συμβόλαια σε διάφορους δήμους της χώρας. Για να εγκριθούν τα κονδύλια αποκατάστασης χωματερών ή δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης από τους (κυρίως νησιωτικούς) δήμους που θέλουν τα κονδύλια. 

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η ΕΕΑΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται το γνωστό συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους, υπογράφει συμβόλαια με τους δήμους, αλλά με κάποιο Παράρτημα που δεν φτάνει ποτέ στις Βρυξέλλες... Το συγκεκριμένο Παράρτημα στην ουσία ακυρώνει τη σύμβαση που στέλνουμε στους Κοινοτικούς προκειμένου να εισπράξουμε τα κονδύλια!

Ετσι, όλοι είναι ευχαριστημένοι. Τόσο οι δήμοι γιατί έχουν πιθανότητες να λάβουν χρηματοδότηση αφού εμφανίζονται να προωθούν προγράμματα ανακύκλωσης, όσο και η ΕΕΑΑ η οποία δεν έχει κανένα λόγο να επεκταθεί προς το παρόν σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές...

Μήπως πρέπει οι αρμόδιοι στο υπουργείο να ψάξουν αν ισχύουν οι φήμες περί συμβάσεων ανακύκλωσης στα νησιά, μετά παραρτήματος που τις καθιστούν άκυρες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου