Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Μπλε κάδοι ανακύκλωσης ή μικρές χωματερές έξω από σχολεία;


Ρεπορτάζ από το zougla.gr:

Δημόσιο κίνδυνο για την υγεία πολλών μαθητών αποτελούν τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται σε στοίβες έξω από τα σχολεία στο Κρυονέρι Κορίνθου. 

Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε πρόσφατα από την υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας Κορίνθου, διαπιστώθηκε ότι ο κανονισμός καθαριότητας παραβιάζεται ασύστολα στην περιοχή, η οποία έχει μετατραπεί σε «μικρή χωματερή». 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προειδοποίησε ότι, εάν δεν μεριμνήσουν οι αρμόδιοι για την επίλυση του προβλήματος, θα προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις.




Ατελείωτες οι παθογένειες του συστήματος των μπλε κάδων. Η ΕΕΑΑ αντί να βελτιώσει τη λειτουργία του Συστήματος, κάνει διαφημίσεις (σε εφημερίδες και λεωφορεία) και στους αγανακτισμένους ανακυκλωτές λέει "τα παράπονά σας στο Δήμαρχο". Άραγε ο Δήμαρχος εισπράττει χρηματικές εισφορές 30 εκατ. ευρώ κάθε έτος από τους υπόχρεους διαχειριστές; Άραγε ο Δήμαρχος σχεδίασε το σύστημα των μπλε κάδων, που όπως λειτουργεί στην Ελλάδα αποτελεί "παγκόσμια πρωτοτυπία"; 

Μόνο στην Ελλάδα (των μπλε κάδων) υπάρχει ένας κάδος και μάλιστα "ανοικτός" και μάλιστα δίπλα στον κάδο απορριμμάτων! Μόνο στο σύστημα των μπλε κάδων, το χαρτί συλλέγεται μαζί με τις άλλες συσκευασίες (όπου το χαρτί αχρηστεύεται όταν σε αυτό πέσουν τα υγρά και ζουμιά από άλλες συσκευασίες και αυτό δεν επεξεργαστεί γρήγορα). 

Μόνο στο σύστημα των μπλε κάδων, το γυαλί συλλέγεται μαζί με τις άλλες συσκευασίες (όπου όταν το γυαλί σπάσει και αναμειχθεί με άλλα υλικά, δεν μπορεί να διαχωριστεί με καμία τεχνολογία). Για αυτό όταν τα θραύσματα γυαλιού αναμειχθούν με το πλαστικό, το πλαστικό πάει για ... απόρριψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου