Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Οι δουλειές πάνε τόσο καλά που δεν προλαβαίνουν...


Η εφημερίδα "Ελευθερία" γράφει πως "με μπλε κάδους ανακύκλωσης θα «γεμίσει» ο Νομός Ιωαννίνων μετά το καλοκαίρι εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης που προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ).Η μελέτη για την ανακύκλωση που είχε ανατεθεί προβλέπει την τοποθέτηση 1.450 ειδικών κάδων, εκ των οποίων οι 895 περίπου προβλέπεται να τοποθετηθούν στο Δήμο Ιωαννιτών, καθώς αυτός παράγει το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων.Σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο αντιστοιχούν περίπου 100 κάδοι και οι υπόλοιποι θα κατανεμηθούν στους υπόλοιπους...Δήμους και τις κοινότητες, όπου ο πληθυσμός είναι αρκετά μικρότερος".

Σε αυτούς τους κάδους οι μελετητές προσδοκούν να συγκεντρώνται ποσοστό 20-25% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων, ενώ μόνο το 15% περίπου αναμένεται να είναι «καθαρά» ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Αυτό το 15% αντιστοιχεί σε 10.000 τόνους απορριμμάτων, οι οποίοι σήμερα καταλήγουν στη χωματερή της Δουρούτης και στους ΧΑΔΑ, που υπάρχουν διάσπαρτοι στο Νομό.Το κόστος της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα κυμαίνεται από 2 έως 7 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο εξαρτάται από τον όγκο των ανακυκλώσιμων και το κόστος για την εταιρεία που θα αναλάβει την αποκομιδή και τη διαλογή.

Οι κάδοι ανακύκλωσης θα φέρουν ένα λογότυπο που θα αποφασιστεί αργότερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτούς οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς προηγούμενη διαλογή «στο σπίτι».«Σκοπός είναι να μην μπερδεύεται ο κόσμος με τους απλούς κάδους» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Χρήστος Παπαδήμας, επισημαίνοντας πως θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική καμπάνια ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές των σχολείων.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

Η μελέτη που βρίσκεται στα γραφεία του προέδρου του ΦΟΔΣΑ πρόκειται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα τις επόμενες ημέρες και να προωθηθεί προς έγκριση στα γραφεία της Περιφέρειας, ώστε να γίνει διεθνής διαγωνισμός.Ο ΦΟΔΣΑ θα απευθυνθεί σε όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μέσω διαγωνισμού, αφού η ΕΕΑΑ παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις και δε μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Δήμων της χώρας. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμα θα ήταν αδιανόητο να βρεθεί κάποιος δήμαρχος που θα αρνηθεί την συμμετοχή του στην ανακύκλωση, ειδικά όταν υπάρχει ο κίνδυνος των προστίμων, αλλά και οι επικείμενες εκλογές.«Όλοι θα θέλουν να δείξουν το καλό τους πρόσωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμας, ενώ υπογράμμισε πως το βασικό ζήτημα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

Υ.Γ. Ερώτηση: 

Πολύ ωραία τα λέει ο Χρ. Παπαδήμας, αλλά τους 1.500 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών ημερησίως που σκοπεύουν να τους  επεξεργάζονται; Θα υπάρχουν οι υποδομές; ή θα καταλήγουν στις χωματερές (παράνομες και μη) όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις; Μήπως κάποιοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου