Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού στον ...ΕΟΕΔΣΑΠ!

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον ΕΟΕΔΣΑΠ, ο οποίος δημιουργήθηκε για να επιταχυνθούν και να οργανωθούν καλύτερα τα θέματα ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Από ότι μαθαίνουμε, τα περισσότερα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης λειτουργούν χωρίς ανανέωση της έγκρισής τους, ενώ  έχει λήξει! Η νόμιμη συνέχιση της λειτουργίας τους στηρίζεται σε Κανονισμό για τη διαδικασία ανανέωσης της έγκρισης των συστημάτων, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση για την ανανέωση ή μη της έγκρισης ισχύει η προηγούμενη έγκριση.

Όμως το νόημα του κανονισμού δεν είναι να μην δίνονται ανανεώσεις των εγκρίσεων και να ισχύουν μόνιμα οι αρχικές εγκρίσεις. Ο λόγος της σχετικής διάταξης του κανονισμού είναι για να αποφεύγονται προβλήματα από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις ανανεώσεις των εγκρίσεων, αφού για τα περισσότερα συστήματα η έγκρισή τους έληγε το ίδιο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς όμως, ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ! Παρόλο που για τα περισσότερα συστήματα η έγκριση έχει λήξει εδώ και 6 μήνες, το θέμα για την ανανέωση ή μη της έγκρισής τους δεν έχει φτασει για συζήτηση στο ΔΣ του ΕΟΕΔΣΑΠ.

Το ποιο ανησυχητικό είναι ότι ακούγεται ότι δεν προβλέπεται να έλθουν συντομα αυτα τα  θέματα στο ΔΣ.

Το ακόμα ποιο ανησυχητικό είναι οι λόγοι που ακούγονται για να εξηγήσουν αυτήν την τάχατες παράλειψη.

Αρκετά από τα  συστήματα δεν έχουν πετύχει  τους ποσοτικούς στόχους που είχαν υποχρέωση. Ετσι δεν μπορεί να δοθεί έγκριση, αν εξεταστεί το θέμα αλλά θα πρέπει να τεθούν ειδικοί όροι όπως προβλέπεται από το Νόμο 2939.

Για να αποφύγουν, λοιπόν, τις δυσάρεστες εκπλήξεις, τα αφεντικά των  συστήματων  (που εισπράττουν συνολικά αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τις χρηματικές εισφορές), πιέζουν για να συνεχίζεται ... το προσωρινό. Προσωρινό και κερδοφόρο.

Τα γνωρίζουν όλα αυτά τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΕΔΣΑΠ; Θα παίξουν άραγε το παιχνίδι των συστημάτων ή θα βάλουν επιτέλους τάξη ώστε να μπει  κάθε κατεργάρης στο πάγκο του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου