Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η ανακύκλωση θύμα των μονοπωλίων που δρουν ανενόχλητα

Δεν μπορεί να λενε μερικοί μερικοί  στο Υπουργείο οτι δεν βλέπουν τα πολλά αλλά και σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από τα μονοπώλια που υπάρχουν στα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, που έχουν αναλάβει την ανακύκλωση. Μέχρι πρόσφατα ήταν όλα μέλι-γάλα γιατί οι περισσότεροι κέρδιζαν. Ορισμένοι από αυτούς με τρανταχτές παραβιάσεις του νόμου, ενώ οι αρμόδιοι έκαναν τα στραβά μάτια. Εργαζόμενοι  που ξέρουν καλά την υπόθεση λένε ότι έρχονται γερά πρόστιμα. Θα τα βάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί "υπάρχουν μονοπώλια και δεσπόζουσες θέσεις στην αγορά από τα Συλλογικά Συστήματα" οπως λένε τα χαρτιά που κυκλοφορουν στο υπουργείο.

Η χώρα μας όχι μόνο έχει δημιουργήσει αλλά ενισχύει τη  θέση  των μονοπωλίων αυτων. Πέρα από τα παχιά λόγια μόνο σε δύο από τα επτά απόβλητα προϊόντα για εναλλακτική διαχείριση έχει δημιουργηθεί ανταγωνισμός. Πρόκειται για  τις συσκευασίες και τον ηλεκτρικό/ηλεκτρονικό εξοπλισμό.  Οπως ξέρουν ακόμα και απλοί εργαζόμενοι του ΥΠΕΚΑ ακόμα και εκεί τα παλιά συστήματα εφαρμόζουν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, με την ανοχή του Υπουργείου μας.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο μας έχει φτάσει στο σημείο να ορίσει ίδιες χρηματικές εισφορές για τους υπόχρεους διαχειριστές μεταξύ των ανταγωνιστικών συλλογικών συστημάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ο πρώτος βασικός κανόνας του ανταγωνισμού, που είναι η ελεύθερη διαμόρφωση του σχετικού τιμοκαταλόγου από κάθε φορέα.

Επιπλέον, το Υπουργείο μας έχει φτάσει να αβαντάρει  τα συστήματα με τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Π.χ. δεν βάζει φρένο την ΕΕΑΑ να βάλει αυτόματα κέντρα ανακύκλωσης, όπως επίσης δεν μπλοκάρει  την μονομερή αλλαγή (μη αύξηση) του ύψους της χρηματικής εισφοράς, παρόλο που δεν έχει υποβληθεί σχετικός τροποποιημένος φάκελος για έγκριση των αλλαγών αυτών, όπως λέει ξεκάθαρα ο Νόμος. Αντίστοιχα, αφήνει ανενόχλητη την  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για διαφήμιση της ανακύκλωσης λαμπτήρων, όταν το Σύστημα αυτό ειναι πολύ πίσω  στην ανακύκλωση άλλων προϊόντων, όπως οι μικρές συσκευές, όπου  εισπράττει πολύ μεγάλα ποσά και δεν έχει δημιουργήσει σοβαρές υποδομές συλλογής. 

Το Υπουργείο μας επιτρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά υψηλά αποθεματικά στα Συστήματα και εκείνα να κάνουν καταθέσεις στις τράπεζες, αντί να προωθούν την ανακύκλωση. Πάνω από 30 μπλογκς βρίζουν γιατί η ανακύκλωση ειναι πολύ κατώτερη τον περιστάσεων.  Γιατί άραγε το Υπουργείο δεν πιέζει για μείωση των χρηματικών εισφορών, αφού υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις για να ανακουφιστεί η αγορά ;

Ετσι δεν ειναι καθόλου   έκπληξη η καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την κατάσταση που επικρατεί στα ορυκτέλαια. Μαθαίνουμε ότι άμεσα ακολουθούν και άλλες επώνυμες καταγγελίες, που θα παρουσιάζουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στην αγορά συγκεκριμένων Συλλογικών Συστημάτων. Όλα αυτά παραβιάζουν  τα άρθρα 81 και 82 περί ανταγωνισμού και έχουν  πρακτικές μονοπωλίου. 

Είναι λοιπόν λογικό ο Γενικός Γραμματέας να ζητά τη βοήθεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αλλά δεν ανακοινώθηκε . Είναι λογικό ο Γενικός Γραμματέας να περιμένει τις εισηγήσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το πώς πρέπει να αλλάξει το σημερινό  θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Για να δούμε μέχρι πού θα φθάσουν τα μονοπώλια. Οι υπηρεσιες του υπουργείου νοιώθουν τη πίεση και οι απλοί εργαζόμενοι δεν μπορουν να εφαρμόσουν τους νόμους και να κάνουν τη δουλειά τους. 

1 σχόλιο:

  1. Ολα δείχνουν συνάδελφοι πως το υπουργείο θα έχει πάλι την τιμητική του στις Βρυξέλλες. Ανεξέλεγκτες χωματερές, νερό - δηλητήριο, χάος με την ανακύκλωση. Χαρά στο κουράγιο της πολιτικής ηγεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή