Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Περιμένοντας νέο Γενικό Γραμματέα

Κάποια στιγμή τα πράγματα παίρνουν τη φυσιολογική τους πορεία. Μπορεί κανείς μας να μην συμφωνούσαμε με τη (μη) συνεργασία της Υπουργού με το Γενικό Γραμματέα, μπορεί κανείς να μη συμφωνούσε με την πλήρη περιθωριοποίηση του Γενικού από την Υπουργό, όμως όλοι συμφωνούσαν ότι όσο συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση, μόνο κακό δημιουργούνταν σε όλα τα θέματα και σίγουρα στην Υπηρεσία.

Έχοντας πολλά χρόνια εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις, όταν ο Υπουργός έχει αδρανοποιημένο το Γενικό Γραμματέα, έχει ουσιαστικά περιθωριοποιημένη την Υπηρεσία. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό.

Αρκετοί πιστέψαμε ότι η ίδρυση Υπουργείου που δεν θα περιλαμβάνει τα δημόσια έργα, θα οδηγούσε σε αναβάθμιση του περιβαλλοντικού ρόλου του Υπουργείου. Έχουμε αρκετή απόσταση να διανύσουμε για να πούμε ότι κάτι έχει αλλάξει. Μεταξύ των στελεχών της υπηρεσίας συζητιόταν ότι μια βασική αλλαγή που έπρεπε να γίνει ήταν η σχέση Υπουργού και ΓΓ. Επειδή όμως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν εύκολα και οι σχέσεις δεν βελτιώνονται όταν είναι ανύπαρκτες, είχαμε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα παράκεντρο εξουσίας στον 4ο όροφο (από τον γνωστό άγνωστο) που προσπαθούσε να υποκαταστήσει το ρόλο του ΓΓ.

Επειδή όμως πράσινη ανάπτυξη δεν γίνεται με χρήση υποκαταστάτων, ήμασταν όλοι σύμφωνοι ότι η παραίτηση του ΓΓ ήταν η μοναδική λύση προς όφελος της Υπηρεσίας, του Υπουργείου και του Περιβάλλοντος.

Μπράβο λοιπόν στο Ανδρέα Ανδρεόπουλο που έκανε πράξη αυτό όλοι ακούγαμε εβδομάδες τώρα στους διαδρόμους της Υπηρεσίας. Ο ΓΓ είναι ένας πανεπιστημιακός που δεν έχει ανάγκη από αργομισθία, ούτε από νέες γραμμές στο βιογραφικό του.

Μπράβο και στην Υπουργό που επιτέλους αποφάσισε ότι η κατάσταση με τα υποκατάστατα δεν μπορεί να πάει άλλο. Δεν μπορεί να πηγαίνει αποστολές με συναρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι να συνοδεύονται από Υφυπουργούς και ΓΓ και αυτή να μην έχει μαζί της ούτε έναν ΓΓ.

Έφτασε όμως η ώρα της αλήθειας και σίγουρα δις εξαμαρτείν ουκ κυβερνήσεως σοφής.  Είτε με open gov  είτε με close gov πρέπει να βρεθεί μια λύση που να αποκαταστήσει το κύρος της Υπηρεσίας και τουΥπουργείου ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Η αλήθεια είναι ότι -προς το παρόν- τα ονόματα που ακούγονται είναι ... άντε γεια!!! Βέβαια, συνήθως πάντοτε στην αρχή ακούγονται τα γνωστά άγνωστα μπουμπούκια. Βέβαια αυτή τη φορά ακούμε ότι θέλουν να ανθίσουν και οικολογικά μπουμπούκια!!! Προσοχή στα ζιζάνια!!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα γίνει η σωστή επιλογή. Είτε θα επιλεγεί μια δοκιμασμένη λύση είτε μια λύση τουλάχιστον καλή.

Οι εργαζόμενοι σίγουρα θα στηρίξουμε οποιαδήποτε επιλογή βοηθάει στο στόχο της ενίσχυσης του έργου του Υπουργείου, αλλά και θα πολεμήσουμε οποιονδήποτε θελήσει να παίξει ιδιοτελή παιχνίδια στην επιχείρηση ΓΓ.

Αααα, και μη ξεχνάμε ότι θα είναι τραγικό για το Υπουργείο, η επιλογή να ακολουθήσει τους ρυθμούς ενός πανάρετου ανθρώπου. Δηλαδή η επιλογή να γίνει κατά το Σεπτέμβρη μήνα. Τότε θα φανεί ότι είχαν άλλα κίνητρα όσοι οδήγησαν σε παραίτηση το ΓΓ.

Ας περιμένουμε και θα κρίνουμε.

Ας γίνει και κάτι καλό ... για την Υπηρεσία ρε γαμώτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου