Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Στη Βουλή η ΕΕΑΑ και οι παρατυπίες των μπλε κάδων

Επιτέλους η "χάρη" των μπλε κάδων έφτασε μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων ! Κατόπιν καταγγελιών συναδέλφων του Υπουργείου αλλά και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάποιες από τις σοβαρές παρατυπίες του συστήματος των μπλε κάδων της ΕΕΑΑ Α.Ε. απασχολούν, πλέον, τη Βουλή, με την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας προς την Υπουργό.

Ο Βουλευτής έχει εντοπίσει κάποιες από τις σοβαρές παρατυπίες της ΕΕΑΑ, οι οποίες αποτελούν κοινό μυστικό για όλους μας στο ΥΠΕΚΑ. Όλοι πλέον μαθαίνουν ότι η ΕΕΑΑ δεν είχε άδεια για σημαντικό χρονικό δάστημα το 2009, ότι δεν έχει επιτύχει τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης που ορίζει ο νόμος αλλά και ότι παρανόμως υποχρεώνει τους δήμους να πραγματοποιούν με δικές τους δαπάνες τη συλλογή και μεταφορά των μπλε κάδων.

Όλα αυτά γράφονται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010.

Μήπως έφτασε η ώρα, να μπει τάξη και να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για τη λειτουργία της ΕΕΑΑ ;

Μήπως έφτασε η ώρα, τα golden boys της ΕΕΑΑ να υποστούν τις συνέπειες των "έργων" τους, όπως ορίζει ο νόμος ;

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι!

Το ...εντυπωσιακό ποσοστό του 3,87% (στο σύνολο των ποσοτήτων που ανακυκλώθηκαν) έφτασε το 2009 η ανακύκλωση του γυαλιού από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Στην περίπτωση του ξύλου οι ποσότητες που ανακυκλώθηκαν δεν ξεπερνούσαν το 4,60% του συνολικού υλικού. Η εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας ανακύκλωσης των άλλων υλικών (πέραν του χαρτιού / χαρτονιού) από την ΕΕΑΑ είναι γνωστή στους πάντες εδώ στο υπουργείο. 

Η πολιτική ηγεσία προβληματίζεται εσχάτως με τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης όταν ο εθνικός στόχος για το γυαλί προβλέπει πως πρέπει να ανακυκλώνεται το 60% των ποσοτήτων που πάνε στα σκουπίδια και στο ξύλο το 15%.

Προβληματίζεται ακόμα περισσότερο όταν πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα έργα και τις ημέρες της ΕΕΑΑ. Οι μπλε κάδοι αντί για πρότυπο ανακύκλωσης τείνουν να καταστούν συνώνυμο κάθε αμαρτίας του δημοσίου και των δημοτικών αρχών...

Τελευταίο κρούσμα ο Ελεύθερος Τύπος ο οποίος "φιλοδώρησε" με δισέλιδο κείμενο την ΕΕΑΑ. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται κατά βάση στοιχεία που έχουν φιλοξενηθεί σ' αυτό το ιστολόγιο.

Οσοι δεν κατάφεραν να διαβάσουν το κείμενο μπορούν να δουν τις δύο σελίδες του Ελεύθερου Τύπου εδώ.